Nieuwbouw


Woonhuis Eindhoven

Opdrachtgever
fam v.d. B.
Jaar
2010
Plaats
Eindhoven
Typologie
Woonhuis
Omvang
250m2

De opdrachtgever; vader, moeder en 4 kinderen, waren op zoek naar een huis waarin de hele familie samen kon zijn en tegelijkertijd ook ieder zijn of haar eigen plek kon opzoeken. Het huis moest bovendien helder van structuur zijn, met veel licht en ruimte. Deze opgave is vertaald en aangevuld met het opzoeken van de specifieke stedenbouwkundige en natuurlijke kenmerken van de omgeving.
De woning is opgebouwd uit twee hoofdvolumes, beide georiënteerd op de middagzon. Het stenen volume bevat de woonkamer en ouderslaapkamer op de begane grond en de kinderslaapkamers op de verdieping. Het tweede volume is als een houten doos, met een verdiepte speelkamer en een entresol als studeerkamer. De verdiepte speelkamer heeft door een groot, te openen schuifraam een directe relatie met de tuin. Op de trap naar de entresol wordt je begeleidt door een vertikaal raam dat omgezet is in het dakvlak waardoor je beleving van ‘even buiten zijn’ zonder begrenzing mogelijk wordt.
Centraal tussen deze twee volumes bevindt zich de keuken met de eetkamer, het hart van de woning. Vanuit hier wordt middels zichtlijnen naar links, rechts, boven en beneden het huis dynamisch en open. Daarnaast geeft een inpandige patio en de tweezijdige open haard de ruimte privacy en geborgenheid waardoor de menselijke maat wordt gewaarborgd. Vanuit iedere positie in dit centrale deel is een relatie met de tuin voelbaar. Kozijnen en ramen liggen dan weer diep, dan weer vooraan in de gevel waardoor de plasticiteit in relatie tot functie en bezonning op elkaar worden afgestemd. De mogelijkheden van detail, techniek en materiaal zijn ingezet om de verschillende gevels, uitzichten en beleving van ruimtes te versterken.


Het woonhuis is gepubliceerd in het boek: ‘Neuer Wohnungsbau in den Niederlanden’, DVA 2010