Nieuwbouw


Woonhuis Vught

Opdrachtgever
fam. T.
Jaar
2017
Plaats
Vught
Typologie
Woning
Omvang
190m2

De wens van de opdrachtgever was wonen aan een historisch lint met behoud van de karakteristieke woning met mansarde kap. Het toevoegen van ruimte was daarmee noodzakelijk. De bestaande kavel is breed, waar in het ontwerp gebruik van is gemaakt.

In de uitbreiding zijn op de verdieping drie identieke kinderslaapkamers ontworpen, op de begane grond een grote woonkeuken met daarnaast een kantoor. Zodoende wordt bestaand en nieuw optimaal beleefd, niet alleen van buiten maar vooral ook aan de binnenzijde.

Het ontwerp is gebaseerd op het fysiek losplaatsen van de nieuwe eigentijdse toevoeging. In het hart van de woning ontstaat hierdoor een vide waardoor je op de overloop contact hebt met de woonkeuken en vice versa. De glazen koppeling tussen de bouwdelen zorgt voor een transparante overgang die het daglicht tot in de woning brengt waarbij de oude achtergevel extra wordt benadrukt en voelbaar wordt in de nieuwe eetkamer.

De architectuur van de achtergevel met aluminium puien vraagt om een eenduidige oplossing waarbij kleine ramen het beeld zouden verstoren. In het ontwerp is dit opgelost door draaiende houten gevelvlakken op te nemen, voor ventilatie wordt er een luikje geopend.

Foto’s: Ruud Strobbe