Nieuwbouw


Cultureel Centrum DOK6

Opdrachtgever
Gemeente Helden
Jaar
2004
Plaats
Panningen
Typologie
Cultureel centrum
Omvang
2500m2

Het multifunctionele gebouw DOK6 in Panningen is uniek in Nederland. De keuze van de gemeente Helden om een commerciële exploitant vanaf het eerst schetsontwerp te betrekken bij het tot stand komen van dit complexe gebouw, heeft geleid tot een verrassend resultaat. DOK6 biedt ruimte voor uitgaan, dineren of repeteren met je band, er worden congressen en symposia gegeven en verschillende culturele en educatieve activiteiten georganiseerd.

Het gebouw maakt deel uit van de geheel vernieuwde westwand van het Raadhuisplein en de oostkant van het Past. Huijbenplein. De meest invloedrijke ontwerpbeslissing was het realiseren van een nieuwe straat die deze twee pleinen met elkaar verbindt. Hierdoor kreeg DOK6 een derde gevel welke ingevuld is met kozijnen en beglazing en daarbij de mogelijkheid om daglicht functies toe te voegen op maaiveld.

Uitgangspunt bij de exploitatie van het gebouw was ‘gelijktijdigheid in multifunctioneel gebruik’. Het programma wensen was veel omvattend: een theaterzaal voor 350p, een repetitiezaal voor de harmonie, muzieklokalen, foyer, café, restaurant, drie servicebioscopen, een businessruimte en kantoren. In het gebouw kan in al deze ruimtes op hetzelfde moment een activiteit plaatsvinden, zonder dat men hinder heeft van elkaar.

Om deze gelijktijdigheid in gebruik te kunnen bereiken is er door de architect met verschillende zones gewerkt. Een gedeelte van het programma bevindt zich in het bestaande winkelcentrum dat enkele jaren eerder gebouwd is. In de ‘donkere’ en volledig gesloten oksel hierachter bevindt zich de grote zaal. De foyer, het café en restaurant op de begane grond worden bereikt via een ruime verkeershal die tevens als een geluidsbuffer fungeert. De entreehal is licht en open door het gebruik van vides. Hierdoor krijgt de bezoeker een goed overzicht en kan hij vanzelfsprekend zijn weg vinden naar de bioscopen op de eerste verdieping of de garderobe in het souterrain, de businessclub of het theatercafé, de harmoniezaal of de foyer.

Het gebouw is helder en eenvoudig gedetailleerd, met een groot contrast tussen open en gesloten vlakken. De visie van de architect was: ‘Mensen maken het gebouw, geven er dynamiek en gevoel aan, pas in het gebruik komt het tot leven’. De loopbruggen, de entresol, de serre, de corridor, van buiten is zichtbaar dat op verschillende plekken in het gebouw mensen elkaar ontmoeten, genieten of zomaar even zitten.